Objavljeno: Pon, sij. 23rd, 2017

Zašto se šuti o obiteljskom nasilju nad muškarcima?

U porastu nasilje nad djecom i muškarcima od strane bivših supruga i partnerica, ali i pojedinih državnih institucija

  • MP
  • Sanela Dropulić
Priopćenje Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb

O nasilju kojeg muškarci trpe od strane svojih bivših supruga i partnerica u Hrvatskoj se ne priča. Ovoj nemiloj okolnosti koja je u Hrvatskoj u porastu te životna stvarnost na  tisuće muškaraca u našoj se državi ne priča. Tomu dodajemo i svojevrsno birokratsko nasilje kojeg nerijetko provode pojedini Centri za socijalnu skrb, skloni majkama koje su prema njihovom nepisanom pravilu sposobnijeo dgajati djecu od očeva, kao i sudovi koji svojim odlukama, bez ikakve provjere, potvrđuju takva paušalna mišljenja. U 2016. analizom brojnih slučajeva, dolazimo do zaključka da se u Hrvatskoj provodi nad rastavljenim očevima i njihovim temeljnim ljudskim pravima poput prava na odgoj i viđanje djece – grubo i sustavno kršenje ustavnih prava.

Pristranost centara za socijalnu skrb

Već godinama upozoravamo kako su deseci tisuća rastavljenih očeva svakodnevno u poziciji da trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju, sustavno kršenje svojih ustavnih prava, samovoljom, neprofesionalnošću i pristranošću prema majkama. Na ovu kriminalno – huligansku situaciju u državi rijetko tko je reagirao unatoč našim stalnim apelima.
Svakodnevno se kroz dijelove sustava socijalne skrbi, gotovo utopljenog u neznanju i neprofesionalnosti njegovih djelatnika krše u prvom redu prava naše djece koja nemaju mogućnosti imati podjednako oba roditelja, a očevi uživati u ravnopravnom roditeljstvu. U prvom redu zbog centara za socijalnu skrb koji su u svojim postupanjima pristrani i naklonjeni majkama, očeve i njihove želje o ravnopravnom roditeljstvu niti ne uzimaju u obzir, a djeca ih ne zanimaju.
Naša je želja da djeca nakon rastave braka ili izvanbračne zajednice uživaju u svome pravu na podjednako vrijeme sa oba roditelja kao što su to riješile brojne zemlje EU-a i da se napokon počne primjenjivati Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava koje je i Republika Hrvatska potpisnica, te da državne institucije počnu raditi za djecu, a ne protiv njih.

Slučaj Zvonka Grgeca

Na žalost ova plemenita želja rađa samo novo kršenje prava rastavljene djece i očeva, u čemu prednjači slučaj Zvonka Grgeca kojemu je 2,5 godine uskraćeno pravo, iako brakorazvodna parnica još traje, viđanja vlastitog djeteta. Prema navodima roditelja Zvonka Grgeca, njegova bivša partnerica visokopozicionirana državna službenicaVlade RH, koristeći svoj položaj i službeni mail, nastoji ga ocrniti pred nadležnim institucijama i odvojiti od djeteta, ne shvaćajući da time prvenstveno nanosi štetu vlastitom djetetu?! Zvonku je uskraćeno temeljno pravo na roditeljstvo, kao i tisućama očeva u Hrvatskoj, a o pravima Zvonkovog djeteta da i ne govorimo. Dovoljno je samo reći da raspravna sutkinja gotovo 3 godine vodi postupak u kojemu nije donijela niti privremenu mjeru?!  Nameće se logično pitanje: Kako je u interesu malodobnog djeteta sudski postupak koji traje gotovo polovicu djetetovog života?! Pozivamo javnost da otvori oči nad ovom vrstom nasilja i huliganstva u kojoj trpe u prvom redu najviše naša djeca, dok još nije kasno.

  • Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb

Komentari

komentara