Objavljeno: Sub, tra. 8th, 2017

Zeleni Dalmacije: Koncesionari ugrožavaju Zlatni rat u Bolu

Treba se postaviti pitanje veličine koncesije kojom županija namiče sredstva i kojim se prilagođavaju koncesionari, koji zbog pokrića uvlače sve više turističkih usluga

  • MP

Zeleni Dalmacije – priopćenje: Koncesija Zlatni rat

Zeleni Dalmacije  drže kako su općina Bol i njihovo komunalno poduzeće  Grabov rat propustili jedinstvenu priliku u vođenju održivog razvoja zaštićene plaže Zlatni rat. Čak što više, doveli su svojim djelovanjem i ne djelovanjem u potpunu ugrozu okoliša  pogrešnim odlukama i urbanističkim planiranjem iako su obećavali nešto suprotno. Oni ne zaslužuju novi mandat za upravljanjem plažom jer su je propustili zaštititi od požara , prekomjerne eksploatacije resursa prostora šume, plaže,  postavljanjem kućica, i objekata ugostiteljskih djelatnosti i drugih sadržaja neprimjerenih prostoru koje su zauzeli veliku površinu zaštićenog prirodnog fenomena. S druge strane vodili su neprihvatljive zahvate na tlu šumice postavljanjem parketa, umjetne trave betonskih ploćica,  betonskih saća, plastičnih ležaljki  i drugih materijala koji su stvarali ruglo i zgražanje posjetitelja koji su tu godinama dolazili uživati u jedinstvenoj prirodi. Ništa manje nije odgovorna Županija splitsko dalmatinska s Javnom ustanovom koja skrbi o zaštićenim predjelima na svom prostoru. Prepuštena stihiji koncesionara nikada se nije očitovala ni kada se otvarao noćni klub sa glasnom glazbom kojemu tamo nije bilo mjesto. Jedino su reagirale lokalne civilne udruge Za bolji  Bol i Zeleni Dalmacije čija su upozoravanja nalazila na ogluhu od načelnika općine T. Marinkovića i Grabovog rata. Tek pred istekom dozvole počeli su užurbano raditi na nekim zahvatima tipa ograde  ili  prilaza plažama.

Plaža je prepuna opušaka koji znaju neugodno zaudarati a Lučka kapetanija ne provodi uklanjanje plovila koja se sidre do plaže i time uništavaju morsku cvjetnicu i podmorje koje je zaštićeno. Prostorni planovi nisu doneseni koji bi odredili pravila ponašanja i zaštitili fenomen. Zeleni su davno  tražili od općinskih službi da pokrenu izradu  PPPPO zajedno s županijom po uzoru na Split i Marjan ali nije bilo volje da se zaštiti Zlatni rat jer čemu zaštita kad ga možemo eksploatirati kako god želimo. Ni UPU nije pokrenut koji bi postavio stvari na svoje mjesto nego se međusobno optužuju lokalne samouprave a zajedno su nesposobne da upravljaju na održivi način Zlatnim ratom. Treba se postaviti pitanje veličine koncesije kojom županija namiče sredstva i kojim se prilagođavaju koncesionari, koji zbog pokrića uvlače sve više turističkih usluga, koji plaćaju koncesiju i tako plaža postaje isključivo financijski resurs bez dužnog zaštitarskog odnosa spram podmorja, plaže i šumice koji su pod zaštitom.  Zbog svega navedenog treba doći do značajnih promjena o kojima će Zeleni Dalmacije izvijestiti ministra Dobrovića i druga resorna ministarstva uključena u ovu problematiku. 

Komentari

komentara