Objavljeno: Čet, sij. 26th, 2017

Zlatko Lalić: Ostavku na mjesto predsjednika makarskog HNS-a podnio sam iz osobnih razloga

Jednostavno je došlo do „zamora materijala“ i osjetio sam da je to trenutak za povlačenje kako ne bih mučio ni stranku ni sebe

  • Tekst i foto JL

Lokalni izbori su sve bliže i samim time lokalni političari i „političari“ sve više osvajaju javi i medijski prostor. Opet će nas zasuti porukama prosperiteta, borbe za „javni interes“…, poteći će med i mlijeko iz usta onih kojima nije stalo do sebe već će „ginuti“ za harmoniju života u svakom domu iz kojega dolaze glasovi. Makarska i je i nije poseban slučaj. Problem je samo što je torta makarana, ma kako ukusna bila, premalena za apetite političkih gurmana. Ima ih dosta. Vladajući SDP ide po novu pobjedu pod starim sloganom obećavajući da će grad bez duše i srca (ne zna se samo od koga ga kao takvog nasljeđuju) pretvoriti u grad vrijedan ostanka  s poznatim, starim partnerom – HNS-om, a sva je prilika da će im se pridružiti i lokalni umirovljenici – HSU. Tvrdo će im se, kao glavni suparnik, na tom putu postaviti sadašnji oporbeni HDZ i tu će se igrati najžešća utakmica. Kandidaturu je najavila i Hloverka Novak Srzić, ali to još nije konačna odluka, zatim aktualni gradski vijećnik (AMD) Ivan Šimić koji će to upravo ovih dana i javno objaviti. Ozbiljno se šuška o povratku Siniše Srzića, osluškuje se Živi zid, pa se kalkulira s MOST-om…, a možda se pojavi još netko, neka nova opcija.

Promjene u vrhu lokalnog HNS-a

Pomalo neprimijećeno, u sjeni živahnih gradskih događanja, krajem protekle godine dogodila promjena u vrhu  HNS-a, stranci koja sudjeluje u aktualnoj izvršnoj vlasti. Naime, predsjednik lokalnog HNS-a Zlatko Lalić podnio je neopozivu ostavku i tako svoju stranku – partnera SDP-a, postavio pred zadaću izbora novog vodstva pred pripreme za predstojeće izbore. Najistaknutiji član „narodnjaka“ Miroslav Družijanić, trenutni dogradonačelnik Makarske, već ranije je najavljivao svoje povlačenje iz političkog života zbog zdravstvenih razloga…, vidjet ćemo što će ta promjena donijeti ili odnijeti „staroj ljubavi“. Bio je to ujedno i povod za razgovor sa, sada već bivšim, predsjednikom HNS-a Zlatkom Lalićem.

  • Koji su razlozi Vaše neopozive ostavke?

Na sastanku predsjedništva makarske podružnice HNS-a 1. prosinca 2016. podnio sam neopozivu ostavku na mjesto predsjednika. Ostavka je motivirana osobnim razlozima i nema se tu ništa osobito za obrazlagati. Jednostavno je došlo do „zamora materijala“ i osjetio sam da je to trenutak za povlačenje kako ne bih mučio ni stranku ni sebe. Predstoje lokalni izbori i najkorektnije, politički i ljudski, je da se čovjek, koji nema namjeru kandidirati se za nikakvu funkciju, što prije povuče i pruži priliku nekome drugom koji ima ambicija obnašati neku od političkih uloga kako u stranci tako i u Gradskom vijeću

  • Je li odlučeno o nasljedniku?

Prema mojim saznanjima – na posljednjem sastanku stranke sam, zbog privatnih obveza, bio spriječen prisustvovati – jedini kandidat za novog predsjednika stranke biti će Josip Paunović, dugogodišnji član i moj dosadašnji zamjenik. Ako se, naravno, u međuvremenu nešto ne promijeni.

  • Kako biste ocijenili suradnju s SDP-om tijekom pretekle četiri godine zajedničkog upravljanja Makarskom?

Teško je suradnju HNS-a s SDP-om ocjenjivati samo kroz posljednje četiri godine. Treba to šire sagledati, kroz suradnju na brojnim izbornim procesima koji su se lokalno i nacionalno održali tijekom ovih osam godina koliko sam ja bio predsjednik. Puno se toga dogodilo i  promijenilo na političkoj sceni u Hrvatskoj. Dva kruga predsjedničkih, zatim u samo godinu dana dva parlamentarna izbora, unutarstranački izbori, pa izbori za EU Parlament nekoliko puta. Sve to je trebalo, uz druge obveze koje svaki od nas ima, odraditi i to je uistinu velik posao koji jedan predsjednik bilo koje lokalne podružnice treba voditi. Lokalnu suradnju s SDP-om ocijenio bih kao korektnu. Mislim da je moglo biti i bolje, ali u postojećoj konstelaciji snaga i u svjetlu svega onoga što se događalo u Makarskoj rekao bih da je bilo zadovoljavajuće.

  • Ide li HNS i na predstojeće izbore zajedno s SDP-om?

Već smo najavili nastavak koalicijskog odnosa s SDP-om. Konkretni razgovori još nisu obavljeni već je obostrano izražena želja da se i na predstojeće izbore ide zajedno, a vjerojatno i sa Hrvatskom strankom umirovljenika. Mislim da će ta koalicija vrlo brzo biti javno objavljena.

  • Dakle, koalicija dobiva još jednog partnera. Mislite li da će to polučiti uspjeh?

Vrlo je nezahvalno baviti se političkim prognozama, ali mislim da će na ovim izborima biti vrlo zanimljiva borba za osvajanje vlasti u Gradu. Još uvijek je nepoznanica tko će sve istaknuti kandidaturu. Za sada znamo dva sigurna kandidata: Tonći Bilić – trenutni gradonačelnik i predsjednik makarskog SDP-a, te Jure Brkan – novi predsjednik gradskog HDZ-a. Ostali kandidati još nisu potvrđeni a medijski se spominje više njih. Ono što je sigurno je da će se  najveća bitka voditi između SDP-a s koalicijskim partnerima i HDZ-a, ali ne treba zanemariti kandidate koji će se pojaviti na nekim drugim listama i vjerojatno u manjoj ili većoj mjeri utjecati na konačan ishod.

  • Na prethodnim izborima HNS je koaliciju s SDP-om uvjetovao pozicijom u izvršnoj vlasti. Mislite li da će se to ponoviti i pod novim vodstvom?
Vidim se u jednoj opuštajućoj atmosferi običnog člana stranke, bez ikakve političke funkcije, bez da me itko gadi po medijima – a toga je bilo. Sama ova odluka donijela mi je veliko olakšanje, a oni kojima je zadovoljstvo baviti se tuđim životima kada to i nije primjereno neka nastave uživati u tome. Od sada bez mene
To je zanimljivo pitanje. Gospodin Družijanić se pokazao kao jedan vrstan političar s vrlo dobrim rezultatima u obnašanju funkcije dogradonačelnika. Pred prošle izbore vršilo se istraživanje javnog mnijenja o političarima u Makarskoj. Prema tim rezultatima Družijanić je bio odmah iza Bilića, a tek iza njih bio je Marko Ožić Bebek i Siniša Srzić (istraživanje je vršila središnjica HNS-a). To znači da je Družijanić, kao čovjek, kao političar donio veliki broj glasova u pobjedi koalicije na prošlim lokalnim izborima. Kako će sada biti, veliko je pitanje. Ne vjerujem da će se ponoviti situacija s prethodnih izbora. Teško da će se više takav rezultat postići. Mogu kazati da nikada HNS u Makarskoj nije imao takve rezultate. Dobili smo dva vijećnička mjesta i poziciju dogradonačelnika. Može li to HNS ponoviti ili ostvariti bolji rezultat, ne mogu sada kazati, ali u ovim odnosima snaga u gradu biti će to vrlo, vrlo teško.

  • Usprkos tome, čini se da HNS nije uspio kapitalizirati taj uspjeh. Naime dojam je da kao stranka niste dovoljno vidljivi – prisutni na gradskoj političkoj sceni. Možete li to komentirati?

Različiti su načini bavljenja politikom. Jedno od glavnih mjerila je medijska zastupljenost. Dogradonačelnik Družijanić bio je dosta medijski prisutan, pa iako je ta eksponiranost bila prvenstveno personalizirana, on je bio svjestan da je član HNS-a i tako se ponašao tijekom cijelog svog rada u izvršnoj vlasti. Kao stranka bili smo u položaju karakterističnom za koalicijski odnos „velikog“ i „malog“ partnera. U tom odnosu male stranke uglavnom budu „pojedene“ od strane velikih. Ma koliko se trudili, mali nikada ne mogu imati medijsku zastupljenost koju imaju veliki.

Komentari

komentara