Objavljeno: Čet, pro. 7th, 2017

Znate li koliko djece u Hrvatskoj niti ovaj Božić neće vidjeti jednog roditelja, u pravilu tatu?!

Donosimo jednu u nizu mnogih istinitih i tužnih priča o tatama koji mole centre za socijalnu skrb i sudove za pomoć

 • MP
 • Sanela Dropulić
Priopćenje Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo

(izvor: Državni zavod za statistiku) – U Hrvatskoj smo u 2016. godini imali:

 • 7036 razvedenih brakova
 • više od 5000 djece sudjeluje u razvodima
 • 30 % razvoda je konfliktno
 • više od 1500 djece svake godine ne viđa jednog roditelja ili ga viđa daleko manje od sudske odluke, u pravilu radi se o očevima.

Najljepše doba godine je pred nama. Uz slavlje Božića to je i vrijeme darivanja. Djeca se posebno vesele Sv. Nikoli, kada dobivaju poklone u čizmice. Donosimo jednu u nizu mnogih istinitih i tužnih priča o tatama koji mole centre za socijalnu skrb i sudove za pomoć i podršku kako bi mogli vidjeti i obradovati poklonom svoje dijete:

Vrata koja ostaju zatvorena

Svjedočanstva očeva koji ni ovaj Božić neće vidjeti svoju djecu

ZAŠTO MOJ TATA PLAČE ?

1.TATA IVAN, ŠIBENIK

Ne znam šta bih rekao jer ovo su mi prvi blagdani bez obitelji, valjda će  proći sve sukladno planu  o zajedničkoj roditeljskoj skrbi a to je božićne blagdane  kod  jednog a novogodišnje kod drugog roditelja.. Stvarno ne znam kako će se sve odigrati, MATEJ SIGURNO  ĆE BITI TUŽAN, A KAKO TO SPRIJEČITI, mislim da ne postoji odgovor na to jednostavno pitanje

 1. TATA TINO SKORIĆ, SPLIT

Imam dva sina predškolske dobi te prema mišljenju czss i pravomoćnoj presudi sudi za zimske praznike djeca borave 5dana sa ocem a 5 dana sa majkom. Prvo ne znam po kojem kalendaru zimski praznici traju 10 dana. Prežalosno je da se napiše 5dana sa ocem. 5dana sa majkom jer čitajući ispada nekakva jednakost. A u praksi djeca žive  s majkom te praznici traju od 15 do 20 dana, pa mi nije jasno gdje je tu jednakost. Majka ne brani susrete po sudskoj presudi, ali isto tako ne dopusta ni minutu duže van sudski propisanih termina. Nema nikakve fleksibilnosti te prilagođavanja i potrebama djece. Žalosno je da otac u biti uvijek ovisi o tome koliko je majka djece normalna, jer su u nje panj i škare. U mom slučaju prema onom sto očevi dobivaju ja imam dobra viđanja. Svugdje se viče dijete ima pravo na oba roditelja. Ja to nigdi ne vidim da se primjenjuje osim u slučajevima gdje se majka ne drži kruto viđanja što su napisana već je fleksibilna i dogovara se sa djecom i ocem.

 1. TATA ELVIS ELLA OVONO, ZAGREB, rođ. u GABONU ( AFRIKA)

Niti ovoga Božića moje dijete neće biti sa mnom. Moja mala princeza neće niti ovoga Božića vidjeti svoga bracu. Ona je tako mala, a već sada zna da Djedica Božićnjak ne postoji. Jer kako bi mogao postojati kada joj jedinu želju ne može ispuniti? Da vidi bracu barem još jednom. Sada već treći Božić zaredom da ga uopće neću vidjeti! Prije bih došao i vidio ga na pola sata i vrata bi mi se zalupila ili bi me ucjenama majka djeteta i tek pustila kada bi Božić već prošao nekoliko dana kasnije, opet samo na nekoliko minuta. A putovao sam uvijek iz Zagreba za Vodice i tamo noćio u apartmanu i čEkao bus za nazad. Poklone bih ostavio pred vratima. Najgore od svega je što mu je nakon Nove godine i rođendan, 8.1. A imam pravo na svaki vikend i pola svih praznika. Sada nismo vidjeli dijete od svibnja ove godine, a prije toga 2 godine ništa osim telefona. Sada od svibnja niti na telefon mi ne da. Centar u Šibenik prijavljen svima mogućima, bivša supruga policiji, nitko ništa. Pravobranitelji donijeli rješenja o diskriminaciji, Centar i Ministarstvo ne reagiraju. Čak i Saborski odbor za obitelj im je pisao. Nikada na Božić dijete nije bilo samo sa mnom. Samo ponekad na ulici na 30 minuta. Osam godina muke i tuge! Slobodno objavite s punim imenom!

 1. TATA DAMIR GALOVIĆ, VELIKA GORICA

Ja Damir Galović želim ispričati svoju priču gdje već 5 god ne sudjelujem u odgoju i životu djece zahvaljujući bivšoj supruzi i Czss koji sprovodi sustavnu diskriminaciju i kaznena djela,uredno plaćam alimentaciju a o djeci ne znam debelo NIŠTA,dok se sve ostale mjerodavne institucije loptaju dopisima.

 1. TATA RADIVOJ KRUŠVAR, BUZET

Da svakako tužno da je ovo treći božić gdje neće moj sin provesti samnom a ni ja sa njim. Bivša supruga me optužila lažno uz pomoć czss Labin Istarska županija, za sexsualno zlostavljanje sina u svrhu oduzimanja prava meni kao roditelju i mom djetetu pravo na oca. Od tada sve ukupno 17mj. nisam vidijo svoje djete, trenutno ga viđam pod nadzor godinu dana jednom tjedno. CZSS oduzeo mi roditeljska prava vodi kazneni postupak a da pri tome nikad me nije nitko priveo niti DORH ispitao. Pozivam nadležne institucije da već jednom promjene sustav u svrhu dobrobit djeteta, a i nas nevine očeve prestanu ponižavat i lažno nas optuživat u svrhu prikrivanja propusta od strane institucija.

 1. TATA TOMISLAV, VINKOVCI

Moj razvod i borba za skrbništvo nije okončan, te za sada nemam velikih problema. Već više od god. dana oni jednu noć spavaju kod kuće, a iduću noć kod nje, uz to da su svaki drugi vikend (pet-pon) kod drugog roditelja, a kako stvari sada stoje, obzirom da je Božić u ponedjeljak, tek popodne idu kod majke. Vjerujem da ce umjesto u 15h kao inače, na Božić ići kod majke malo ranije. Izuzetno mi je drago što će na Badnju noć i Božićnje jutro moji klinci biti sa mnom.

7.TATA ROLANDO, VUKOVINA

Ni ja neću već 3. godinu biti s djecom za Božić i Novu godinu.

 1. TATA GORAN, ŠUMARINA ( BELI MANASTIR)

Ja imam takvih problema sa viđenjima svoje djece da jednostavno nije za pisat. Nema što nisam probao i czss, sudstvo, dorh, policija itd. Glas ovog tate nitko ne želi čuti. Znam da ću provest svoj vikend s djecom od 22. 12. do24. 12. koji me slijedi po rješenju presude. Navodno imam pravo provest po sudskom rješenju tjedan dana zimskih praznika s djecom, ali nemam se s kime dogovorit, osim s očuhom moje djece, jer sam potpuno ignoriran od majke, a s njim nemam što raspravljat o svojoj djeci,bez uvrijede ikog. Uglavnom,brutalno spriječen provest vrijeme sa svojom djecom općenito a kamoli za blagdane.

 1. TATA SINIŠA ĐURĐEVIĆ, ZAGREB

Evo se javljam i ja. Svog sina Giulia neću vidjeti niti za novu godinu niti za božić niti za bilo kakve blagdane. I tako već 3 godine 4 mjeseca i 12 dana. Iskreno rečeno i ne znam više kako izgleda sad Giulio ima 11 godina, a zadnje što sam ga vidio imao je 8 godina. Od njegove 5. godine vidio sam ga 8 puta ukupno 30 dana.

10.TATA ZORAN, ZAGREB

Prema sudskoj presudi djecu preko zimskih praznika, svake neparne godine, viđam od 31.12. do zadnjeg dana prije početka škole.

 1. TATA BERISLAV SEKULIĆ, SLAVONSKI BROD

Po rasporedu viđanja naš sin za Božić je kod majke s tim da jedan Dan božićnih blagdana bi trebao doći kod oca u vremena od 10 h u jutro do 18 h navečer kada ga ja trebam dovesti i odvesti. Put je u jednome smjeru oko 40 km. Na novogodišnje blagdane naš sin,po rasporedu viđanja za vikende, trebao bi biti kod oca. Tijekom novogodišnjih školskih praznika naš sin bi trebao biti kod oca tjedan dana. Iskreno se nadam da ćemo biti zajedno barem dio navedenog vremena jer nam se cijelo vrijeme onemogućavaju susreti i viđanja nasilnim ponašanjem prilikom preuzimanje. Sada je nešto bolje jer je prisutan nadzor.

12.TATA BOŽIDAR, ZAGREB

Kćer mi je doduše sad već punoljetna, ali nisam je vidio uopće već 3,5 godine nijednom, pa sasvim sigurno neću ni za ove blagdane. Razlog je njena otuđenost i zloba prema meni (PAS) koju je inicirala osoba koja ju je rodila (ne-majka), a radi svojih osobnih niskih ciljeva. U tom bolesnom otuđivanju su joj SVE institucije doslovno pomogle, na možda i doživotnu ogromnu štetu djeteta. I moju također, jasno. Inače nikakve blagdane više ni ne slavim jer nemam niti s kime niti zašto.

 1. TATA JOOKE , JASTREBARSKO ( rođ. u Finskoj)

Ja ne znam još. Ako bude sve po planu, Alex bude sa mnom na Božić i Novu Godinu

 1. TATA KREŠIMIR, OPRISAVCI

Dakle, sukladno presudi, dijete bi trebalo i moralo biti kod mene za Božić. Međutim, petu godinu sam pod ovrhom za već plaćenu alimentaciju. Izmjenom i dopunom OvrZ-a, od kolovoza mi ostaje 1400 kn/mj. S tim iznosom, iako imam teoretsko pravo otići po dijete, ne mogu putovati tih 1000 km. Jer su mi troškovi za povratni put veći od tog iznosa. Od 1400 kuna, ne mogu djetetu kupiti – ništa. Ni jelku, kamoli poklone. Kakvi kolači, pečenka, francuska salata ili mlinci…Jedva sam se snašao za drva… Ako sam dobro shvatio, mama će za Božić raditi. On će biti sam u Puli i igrati video-igrice. Ja sam u Slavoniji. Toliko o našem božićnom ugođaju.

 • Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo

Komentari

komentara